Биографија

др Милена Ињац је редовни професор Факултета уметности Универзитета у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестрима као што су Јорма Панула, Петер Етвеш, Салвадор Мас Конде, Ангел Шурев и Младен Јагушт.

Маестра Ињац је освојила прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији  диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Маестра Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године. Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално-инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду. Била је продекан је за наставу на Факултету уметности у Нишу и шеф Катедре за стручно уметничке предмете Факултета уметносту у Нишу, а актуелни је члан Сената и председник Уметничко-стручног већа Универзитета у Нишу.

Кратка биографија

Mаестра Милена Ињац је докторирала оркестарско и оперско диригoвање на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду, 2015. године у класи проф.емеритуса Даринке Матић- Маровић. Усавршавала се сарађујући са чувеним маестрима као што су Јорма Панула, Петер Етвеш и Салвадор Мас Конде на Hochschule für Musik у Бечу. Наступала је са свим водећим оркестрима у Србији и региону, бројним симфонијским и оперским кућама у Европи и Латинској Америци. Лауреат је фестивала оркестара у Шпанији и Русији. Њен репертоар се креће од камерне музике до захтевних симфонијских, оперских дела и светских премијера. Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра. Ради као редовни професор и диригент Симфонијског оркестра и камерног оркестра, Факултета уметности, Универзитета у Нишу.