др Милена Ињац је дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестрима као што су Јорма Панула, Петер Етвеш, Салвадор Мас Конде, Ангел Шурев и Младен Јагушт.

Маестра Ињац је освојила прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији  диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Зрењанинским камерним оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). 

Маестра Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централним догађајем 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године, а била је и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Жуковском, Русија, априла 2012. године. Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. 

Др Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: "Слепи миш" и опере Ђ. Росинија: "Севиљски берберин", у оквиру обнове оперске сцене у Нишу. Оперету "Слепи миш" успешно је извела као гостујућу представу у сезони 2013./2014. у Народном позоришту у Београду. У оквиру своје динамичне академске каријере, била је продекан је за наставу на Факултету уметности у Нишу и шеф Катедре за стручно уметничке предмете Факултета уметносту у Нишу, као и члан Сената и председник Уметничко-стручног већа Универзитета у Нишу.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD-a вокално-инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији. Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра и члан жирија више међународних такмичења и предавач на мастеркласу за младе диригенте у Шпанији на Академији Диесис.

Од 2020.године, Маестра Милена Ињац је координатор за Балкан на 2.Симпозијуму  жена диригената у Монтевидеу, Уругвај.